Predstavljena web platforma i mobilna aplikacija za volontiranje učenika „Trebalsta.ba“

Objavljeno:  06.12.2021
Objavljeno:  06.12.2021
Trebalsta.ba.jpg


Povodom 5. decembra, Međunarodnog dana volontera, kojeg je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine, službeno je promovisana i u javnost puštena web-platforma „Trebalsta.ba“ sa pratećim mobilnim aplikacijama.

Od početka školske 2021/22 godine, na web platformi https://Trebalsta.ba registrovano je 196 učenika-volontera iz skoro svih srednjih škola Kantona Sarajevo, a broj učenika iz dana u dan raste. Učenici su na preko 20 realizovanih projekata od avgusta do danas proveli 491 volonterski sat.

Trebalsta.ba je platforma pokrenuta od strane Bosna Bank International d.d. Sarajevo u partnerstvu sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i u saradnji sa organizacijama Dobro.ba, Pomozi.ba, te kompanijom Ping d.o.o. Sarajevo sredinom 2021. godine.

Učenici se mogu registrovati za volontiranje putem web platforme i prijavljivati na aktivne projekte partnerskih organizacija i udruženja, a svakog mjeseca na platformi se odaju priznanja najaktivnijim volonterima. Zainteresovana udruženja i organizacije se također mogu prijaviti putem web platforme i kandidovati svoje projekte na kojima im od pomoći mogu biti učenici srednjih škola Kantona Sarajevo.